Sokat lógnak a munkahelyi internetezők E-mail

Egy felmérés szerint a munkahelyi interneteléréssel rendelkező alkalmazottak munkaidejük negyedét hírek, időjárás-jelentések és egyéb, a munkájukhoz egyáltalán nem kötődő oldalak nézegetésével töltik. Az internetezők szokásait vizsgáló kutatás szerint a férfiak többet szörfölnek a neten, a nők többször fertőzik meg a számítógépet spyware-ekkel, és gyakrabban kérnek technikai segítséget.


A Websense internetbiztonsági cég vizsgálata [1] szerint a 850 megkérdezett internetező 61 százaléka rendszerint olyan szájtokat látogat munkaidőben, amelyeknek még véletlenül sincs köze munkaköréhez. A legnépszerűbbek a térképek, a híroldalak [2], és az időjárás-előrejelzések. A férfiakra inkább jellemző a munkakör-független szájtok nézegetése, a nőknek csupán 58, a férfiaknak viszont 65 százaléka szörföl munkaidőben. Az alkalmazottak átlagosan 12,8 órát töltenek online egy héten, az internetezéssel töltött időnek 24 százaléka haszontalan az elvégzett munka szempontjából.

Rontja a morált, ha nincs net

A vizsgálatban részt vevő 850 személy több mint fele inkább megválna a reggeli kávétól, mint attól, hogy kedve szerint használja napközben az internetet. A vizsgálatot végző Websense következtetése szerint azok a vállalatok, amelyek blokkolják az elérést az alkalmazott személyes weboldalaihoz (közösségi szájtokhoz, online levelezőfelületekhez, napilapokhoz), rombolják a munkakedvet és csökkentik a motivációt.

Munkaidőben a férfiak 15, a nők hat százaléka olvas blogot, az utazással kapcsolatos oldalakat inkább a nők, a sportoldalakat döntően a férfiak nézegetik. A szexet viszont mindenki szereti, bár az alkalmazottak többsége tart attól, veszélybe kerül munkája, ha kiderül, mit nézeget napközben. Az eredmények szerint a férfiak 15, míg a nők nyolc százaléka nézeget pornóoldalakat a munkahelyén, a válaszadók többsége annak ellenére is, hogy fél attól, kiderül pornószerető habitusa. Abban azonban szinte az összes válaszadó egyetértett, hogy véletlenül tévedt a szexoldalakra.

Félnek a spyware-től, de nem jelentik

A spyware-ek miatt is aggódnak a felhasználók, a megkérdezettek hat százaléka mondta, hogy a látogatott szájtokon kémprogramokkal találkozott. A nők 45 százaléka, és a férfiak 35 százaléka mondta, hogy spyware-rel fertőződött a gépe, és a nők 65, míg a férfiak csupán 30 százaléka fordult munkahelye technikai ügyfélszolgálatához.

Az Egyesült Államokban idén áprilisban egy New York-i önkormányzati dolgozó ügyében a bíróság úgy döntött, nem bocsáthatják el amiatt, hogy munkaidőben, a munkakörétől független oldalakat nézegetett. A bíró azzal érvelt, hogy ez éppen olyan tevékenység, mint amikor egy alkalmazott személyes ügyben telefonál, vagy az asztalánál újságot olvas. A bíró szerint ezekben az esetekben sem rúgják ki a dolgozót, egészen addig, amíg amúgy rendben elvégzi munkáját.
forrás: http://index.hu/tech/net/munkaint0517/


 
KKTT Munkaidő mérés © 2011 •        www.munkaidő.hu    www.időgazdálkodás.hu    www.kktt.hu    www.kktt.eu     www.munkanapló.hu