Emailben cseverésznek kollégáikkal E-mail
A csevegő programokat ugyan a legtöbb vállalat letiltja számítógépeiről, az emaillel azonban nem lehet így tenni. Nem is csoda, hogy a dolgozók egymást közt is ily módon kommunikálnak. A dolgozók mintegy 90 százaléka nemcsak a munkájához kapcsolódóan használja az elektronikus levelezést, hanem társadalmi életet is ezen keresztül él, derül ki a Cryoserver felméréséből.
A cég több különböző iparágban vizsgálta a brit vállalatok emailezési szokásait. Az eredmények alapján a dolgozók mintegy fele a munka mellett minden fontos tevékenységet ezen a csatornán keresztül tárgyal meg ismerőseivel és családtagjaival. A kutatók összeállítottak egy listát is a tíz legkedveltebb felhasználási formáról, aminek semmi köze a munkahelyhez:

1. Hétvégi programok megvitatása, szervezése - 98 százalék
2. Vicces, humoros emailek küldése - 90 százalék
3. Szabadságolási tervek megtárgyalása - 78 százalék
4. Privát üzleti ügyek intézése - 76 százalék
5. Születésnapi parti, legénybúcsú szervezése - 74 százalék
6. Vacsora meghívás - 70 százalék
7. Magánéleti kérdések, barátság, szerelem - 64 százalék
8. Pletyka a kollégákról - 56 százalék
9. Mi történik a nagyvilágban - 56 százalék
10. Mi történt a helyi kocsmában, klubban - 50 százalék

A felmérés készítői szerint az eredmények mindenképpen el kell, hogy gondolkodtassák a vállalatok vezetőit, munkáltatói és hatékonysági szempontból egyaránt. Amellett, hogy a dolgozók mintegy háromnegyede munkaidejében privát célra használja a levelezési rendszert adatvédelmi aggályok is felmerülnek, állítják a szakértők. A Cryoserver vezetője szerint csak úgy lehetséges megoldani a helyzetet, ha szűrik a vállalatok a levelezőrendszert, s erről a dolgozókat is értesítik, mivel csak ezzel a megoldással lehet visszavetni a munkahelyi privát levelezési kedvet.
forrás: http://www.mfor.hu/cikkek/23389.html

 
KKTT Munkaidő mérés © 2011 •        www.munkaidő.hu    www.időgazdálkodás.hu    www.kktt.hu    www.kktt.eu     www.munkanapló.hu